Petržel je po celém světě nejpopulárnější ozdoba pokrmů. Ale tato rostlinka má také mnohem více blahodárných vlastností a pozoruhodných léčících účinků. V historii byla petržel uctívána a také používána jak už kuchyni, tak i pro léčivé účely.
· Například již staří Řekové z petržele vyráběli věnec, který potom dávali vítězům jejich olympijských her.
· Petržel byla používána také při židovské slavnosti zvané “Beránek”, jako znamení příchodu jara.
· Římané petržel používali na odstraňování mrtvolného zápachu před pohřbem.
Petržel a naše zdraví
Petržel v sobě obsahuje jedinečnou kombinaci živin, jako jsou například:
· Silicová směs, což jsou myristicin, limonen, eugenol a alfa-thujen.
· Velké množství flavonoidů, což jsou apiin, apigenin, crisoeriol a luteolin.
· Vitamín C.
· Extrémní množství chlorofylu.
· Kyselinu listovou.
Petržel má ohromný vliv na naše zdraví. Má schopnost například:
· Redukovat vznik zánětů, kardiovaskulární onemocněním a degeneraci mozku.
· Její konzumace v těhotenství napomáhá vývoji plodu.
· Je důležitou živinou při prevenci rakoviny.
· Petržel je také silně močopudná.
· Snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin.
· Napomáhá při špatném oběhu krve, otocích, celulitidě.
· Podávána při porodu podporuje stimulaci děložních stahů
· Je prospěšná pro zlepšení pleti a struktury vlasů.
· Redukuje vytváření hlenů v těle.
· Napomáhá při astmatu, alergiích, bronchitidě a infekcích močových cest.
· Zlepšuje tělesný pach a dech.
· Zlepšuje zažívání.
· Zvyšuje střevní mikroflóru a tím pomáhá neutralizovat jedy ve střevech.
· Má velmi silné antioxidační vlastnosti.
· Posiluje imunitní systém.
· Jako účinný prostředek na klouby.
· Zlepšuje také zrak.
· Pomáhá tělu neutralizovat škodlivé UV záření.
· Čistí krev a tvoří nové červené krvinky.
· Napomáhá detoxikaci a hojení.
· Zlepšuje okysličení buněk a zvýšené buněčná energii.