Basmati rýže se minimálně rok a půl nechává ve skladech v suchu a temnu. Za tuto dobu basmati rýže vyschne a tím, že obsahuje nízký obsah vody v zrnech, má nejen lepší chuť, než běžná rýže, má jemnou oříškovou vůni, způsobenou ketonem 2AP, ale také se nelepí, je sypká a rychle ji můžeme připravit. Křišťálová, průzračně čistá voda je zde bohatá na minerály. Tato voda stéká z ledovců. Připočteme-li k tomu čisté ovzduší, to vše dává rýži basmati jedinečnou chuť i vůni.
Královna vůní
Basmati znamená „královna vůní“ Rýžová pole, kde se pěstuje, leží hlavně v Paňdžábu. Basmati bývá často nazývaná jako „indické šampaňské“.
Rýže basmati má vynikající vliv na lidský organismus
· má veliké množství proteinů, sacharidů a vitamínu B
· je lehce stravitelná, pomáhá při trávení a také udržuje hladinu cukru v krvi
· je ideální při bezlepkové dietě
· napomáhá při detoxikaci organismu
· navíc odvodňuje
· snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Základní recept pro rýži basmati
Basmati rýži nejprve propláchneme a necháme máčet ve studené vodě asi dvacet až třicet minut. Dává se jeden díl rýže na dva díly vody. Potom přidáme trošku soli, olivového oleje a celý římský kmín, nebo můžeme toto koření vynechat.
Následně přivedeme rýži v nezakrytém hrnci k varu. Když už se rýže začíná vařit, rýži přiklopíme a odstavíme. Necháme odstát rýži asi dvacet pět minut, potom zlehka prokypříme vidličkou a podáváme. Tímto způsobem lze rýži připravit rýži také v troubě.
Jediná na světě
V roce 2000 se americká společnost pokoušela získat patent na pěstování rýže Basmati v Americe, konkrétně v Texasu. Vyzkoušeli a předložili několik vlastních výpěstků rýže, ale licence jim nebyla dána i kvůli zásahu indické vlády, jelikož pěstování rýže byla do té doby indickou historickou tradicí.
Rýže Basmati má daleko méně kalorií na rozdíl od jiných druhů rýže a zároveň je bezlepková. Z tohoto důvodu je vhodnou potravinou zdravé výživy pro sportovce a při redukci váhy i diet.